Het ambacht goudsmeden

Het ambacht goudsmeden is een van de oudste ambachten. Vanaf dat de mens begon te bestaan hebben we de behoefte gehad om ons te onderscheiden en te versieren. Om uit te dragen hoe we ons voelen of om te laten zien dat we ergens bij horen of juist niet. Technieken en kennis zijn van generatie op generatie doorgegeven en steeds verder ontwikkeld. De basis blijft hetzelfde; Vakkennis, passie en liefde voor het vak zijn de sleutel!

Dingen die belangrijk zijn

Ontwerp

Steeds meer mogelijkheden door het gebruik van moderne technieken en specialisaties.

Meer over ontwerp

Herkomst

Goud en edelstenen zijn jaren ouden stoffen gewonnen verspreid over de hele wereld.

Meer over herkomst

Samenwerking

Voor graveringen of speciaal zetwerk werk ik samen met anderen voor het beste resultaat.

Meer over samenwerking

Een stukje geschiedenis

De eerste gouden sieraden dateren al van voor 2500 voor Christus uit Mesopotamië en de verfijnde goudsmeedkunst uit die tijd werd pas 20 eeuwen later geëvenaard in Europa. De technieken die toen gebruikt werden waren al zeker gezien de primitieve gereedschappen ongekend.

Ontwerp

Natuurlijk is ook in dit ambacht de tijd niet stil blijven staan en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van moderne technieken en specialisaties. Op het gebied van vormgeving zijn de mogelijkheden eindeloos. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om vanachter je scherm je eigen sieraad samen te stellen en thuisbezorgd te krijgen. Dit staat mijlenver af van wat voor mij het vak inhoudt. Juist het contact en de verbinding zijn voor mij belangrijk. Vorm, functie en emotie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kies je echt voor ambacht, dan maak ik gebruik van bijpassende technieken om jouw verhaal vorm te geven in een prachtig, uniek op maat gemaakt sieraad.

“De metalen en edelstenen koop ik in bij betrouwbare en kundige partners, zodat ik je precies kan vertellen waar het vandaan komt.”

herkomst

Goud is een van de zuivere elementen op aarde. Door zijn zeldzaamheid en unieke eigenschappen is het een kostbaar metaal. Het grootste deel van het in Nederland gebruikte goud is gerecycled. Goud kan zonder enig kwaliteitsverschil steeds opnieuw worden hergebruikt.

Edelstenen worden over de hele wereld gevonden. De vindplaats bepaald vaak wel de eigenschappen van de stenen die afhankelijk zijn van de samenstelling. Zo kan saffier uit Australië een andere kleur hebben dan bijvoorbeeld die uit Madagaskar en wordt opaal zowel in Australië als in Ethiopië gevonden. Ook in kwaliteit en zuiverheid is er veel variëteit mogelijk en worden stenen soms bewerkt om de eigenschappen te verbeteren.De reis die een steen maakt voordat hij in mijn handen komt is vaak onnavolgbaar. Daarom koop ik alleen in bij betrouwbare partners die mij de kwaliteit en herkomst kunnen garanderen.

“Waarmaken wat er wordt gezegd is één van mijn streven. Samenwerken met vakgenoten waar nodig is belangrijk om dit te realiseren.
Hierbij gaat altijd de credit naar de persoon die het toekomt.”

Samenwerking

Hoewel ik het meeste werk in eigen atelier uitvoer is het toch soms nodig om de hulp in te roepen van anderen. Handgraveren bijvoorbeeld is een echte specialisatie en een kunst op zich. Ook voor gietwerk of zetwerk met behulp van een microscoop maak ik zo nodig gebruik van de expertise van gespecialiseerde collega’s uit mijn netwerk. Samen zorgen we voor het best mogelijke resultaat.

Sieraad op maat